Ασφαλείς συναλλαγές / αγορές / πωλήσεις

Χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές:

 - Αποφύγετε τις απάτες κάνοντας τοπικές συναλλαγές ή πληρώνοντας μέσω PayPal.
 - Μην προκαταβάλετε χρήματα χωρίς να έχετε συναντήσει τον πωλητή / παροχέα υπηρεσίας.
 - Κάνετε τις συναλλαγές σας χέρι με χέρι και ιδανικά σε δημόσιο χώρο
 - Προτιμήστε την πληρωμή προϊόντων που θέλετε να αγοράσετε με αντικαταβολή (κατά την παραλαβή του προϊόντος).
 - Ζητήστε πάντα να επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς σε Σταθερό κυρίως ή Κινητό τηλέφωνο με το πρόσωπο με το οποίο συναλλάσσεστε.
 - Μην αγοράζετε από ή πουλάτε στο εξωτερικό. Μην αποδέχεστε τραπεζικές επιταγές από το εξωτερικό.
 - Μην πραγματοποιείτε ποτέ πληρωμές μέσω Western Union, Moneygram ή άλλων ανώνυμων υπηρεσιών πληρωμών.
 - Ο ιστότοπός μας δεν εμπλέκεται ποτέ σε συναλλαγές και δεν χειρίζεται πληρωμές, μεταφορές, εγγυήσεις συναλλαγών,
   δεν παρέχει υπηρεσίες διαμεσολάβησης και δεν προσφέρει «προστασία αγοραστή» ή «πιστοποίηση πωλητή».
 - Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με αγγελίες που δεν είναι γραμμένες σε καλά συνταγμένα Ελληνικά.
 - Να είστε επιφυλακτικοί σχετικά με αγγελίες που δεν παρέχουν άλλο τρόπο επικοινωνίας παρά μόνο το email και 
   ειδικότερα αν ο πωλητής δηλώνει επαγγελματίας και δεν αναγράφει τηλέφωνα επικοινωνίας ή διευθύνσεις δραστηριότητας.
 - Να μην εμπιστεύεστε χρήστες που πωλούν πολλά προϊόντα ή υπηρεσίες, αλλά δεν έχουν κάνει "Εγγραφή" στο ιστότοπό μας.
   Τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να διαχειρίζονται τις αγγελίες τους πιο εύκολα.
 - Να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή όταν απευθύνεστε σε εταιρείες που βρίσκονται έξω από τη Χώρα μας ή γίνεστε αποδέκτης 
   μηνυμάτων από φερόμενες εταιρείες του εξωτερικού.
 - Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σχετικά με την αγορά ζώων, ηλεκτρονικών συσκευών, κινητών τηλεφώνων, αυτοκινήτων κτλ. 
   σε πολύ ελκυστικές τιμές.
 - Μη προπληρώνετε έξοδα για μεταφορά προϊόντων ή για επεξεργασία εγγράφων χωρίς να έχετε συναντήσει το συναλλασσόμενο ή αντισυμβαλλόμενο.
 - Μη στέλνετε χρήματα για είδη/προϊοντα (π.χ. ζώα) που χαρίζονται. Πληρώστε τα έξοδα αποστολής με αντικαταβολή.
 - Μην εμπιστεύεστε αγγελιοδότες που υπόσχονται χαμηλότοκα δάνεια ή δάνεια γενικότερα, και σίγουρα όχι, αν ζητούν προκαταβολή για υποτιθέμενα έξοδα φακέλου.
 - Μη στέλνετε σε αγνώστους πολύ προσωπικά σας στοιχεία όπως ο ΑΦΜ, ο αριθμός ταυτότητας, ο ΑΜΚΑ, κτλ. Δώστε το προσωπικό σας τηλέφωνο μόνο αν αυτό είναι απαραίτητο.
 - Αν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι.
 

Όταν στέλνετε προϊόντα:

Οι περισσότερες περιπτώσεις εξαπάτησης συμβαίνουν όταν ο αγοραστής και ο πωλητής δεν έχουν συναντηθεί.

Όταν αγοράζετε...
    - Μην πληρώνετε ποτέ προκαταβολικά, ανεξάρτητα άπο το πόσο έμπιστος φαίνεται ο πωλητής.
    - Προτιμάτε να πληρώνετε με αντικαταβολή, όταν αυτό είναι εφικτό
    - Προτιμάτε να συναλλάσεστε χέρι με χέρι και ιδανικά σε δημόσιο χώρο
    - Οι απατεώνες συχνά προσφέρονται να δώσουν κάποιο πιστοποιητικό ταυτότητας (διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης ,κτλ) ως «εγγύηση».
      Αυτό δεν σας προστατεύει ενάντια στην εξαπάτηση.
    - Δεν υπάρχει τρόπος να εξασφαλίσετε το περιεχόμενο του δέματος πριν πληρώσετε για αυτό.


Όταν πωλείτε...
    - Είναι πάντα προτιμότερο να ζητάτε μετρητά κατά την παραλάβη
    - Ποτέ μη στέλνετε προϊόντα πριν ολοκληρωθούν οι συμφωνίες πληρωμής.
    - Αποφύγετε πληρωμές με επιταγή. Δεν είναι βέβαιο ότι η επιταγή μπορεί να εξαργυρωθεί.


Ειδική προσοχή στις Διεθνείς πληρωμές...
    - Κάποιες λύσεις για διεθνείς πληρωμές προσφέρουν ενσωματωμένες δυνατότητες ασφαλείας, όπως η PayPal,
      αλλά αυτό δεν είναι συχνό. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε υπηρεσίες όπως η Western Union, MoneyGram, BidPay ή
      άλλες τοπικές υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων καθώς ο έλεγχος/ακύρωση της πληρωμής καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη.
      Τέτοιες υπηρεσίες είναι επίσης ιδιαίτερα δημοφιλείς για τους απατεώνες για κάποιους λόγους.

Εύρεσης εργασία - Απάτες και Συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης:

 4 κοινές απάτες σε αγγελίες για θέσεις εργασίας:
 
1) Ψεύτικες αγγελίες ή απατηλές προσφορές εργασίας σε Ελλάδα και εξωτερικό
Απατηλές προσφορές εργασίας στο Διαδίκτυο, κυρίως σε ιστοσελίδες που φιλοξενούν αγγελίες εύρεσης εργασίας. Περιγράφουν ιδιαίτερα ελκυστικές θέσεις εργασίας, με μεγάλες οικονομικές απολαβές και κίνητρα εξέλιξης, οι οποίες αφορούν μεγάλες εταιρείες της Ελλάδας ή και του εξωτερικού. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι scammers δημιουργούν ακόμη και αληθοφανείς ιστοσελίδες των σχετικών εταιρειών, στις οποίες αναρτούν πληροφορίες για την απατηλή αγγελία, προκειμένου να γίνει ακόμη πιο πειστική. Σε άλλες περιπτώσεις οι εταιρείες οι οποίες αναφέρονται στις αγγελίες είναι πραγματικές, ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν, οι οποίες είναι παραπλανητικές.
2) Εmail για αποστολή προσωπικών στοιχειών ή και χρημάτων
Επιτήδειοι ζητούν τη γνωστοποίηση και την αποστολή προσωπικών στοιχείων των ενδιαφερόμενων, όπως στοιχεία ταυτότητας, Α.Φ.Μ., τραπεζικό λογαριασμό για την καταβολή αμοιβής, ασφαλιστικό φορέα και μητρώο ασφαλισμένου, καθώς και όλα τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει μία σύμβαση πρόσληψης. Αρκετές φορές στέλνουν μέσω email μία εικονική σύμβαση με όλα τα στοιχεία της υποτιθέμενης εταιρείας την οποία υπογράφει τόσο η εταιρεία -«φάντασμα» όσο και το άτομο που υποτίθεται ότι μόλις προσλήφθηκε από αυτήν. Κατά τη διάρκεια της σύντομης εργασίας του, αποστέλλονται χρήματα στον εργαζόμενο και του ζητείται αφού κρατήσει τη δική του αμοιβή (π.χ. 5% επί του συνολικού ποσού), να μεταφέρει το υπόλοιπο χρηματικό ποσό σε άλλο λογαριασμό, επικαλούμενοι φορολογικούς ή λόγους τραπεζικής λειτουργίας. Ο τελικός λογαριασμός προορισμού ανήκει στους απατεώνες κι έτσι τα θύματα χρησιμοποιούνται ως ενδιάμεσοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στη συνέχεια γίνεται αμφισβήτηση της συναλλαγής και το θύμα καλείται από την τράπεζά του να επιστρέψει τα χρήματα (περιλαμβανομένης και της αμοιβής), καθόσον είναι προϊόν παράνομης δραστηριότητας, ενώ αυτά έχουν καταλήξει σε λογαριασμό των δραστών. Εν ολίγοις, τα άτομα που μέχρι πρότινος αναζητούσαν απλά και μόνο μία θέση εργασίας, χρησιμοποιούνται ως ενδιάμεσοι μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) και μεταφέρουν, εν αγνοία τους, παράνομα αποκτηθέντα χρήματα σε λογαριασμούς τρίτων- συνήθως σε άλλες χώρες-, κρατώντας ένα ποσοστό ως προμήθεια. 
3) Διαφημίσεις για εργασία από το σπίτι
Αν στην οθόνη των υπολογιστών σας ξεπροβάλλουν συχνά διαφημίσεις οι οποίες "υπόσχονται": «έξτρα εισόδημα από το σπίτι, εύκολα, γρήγορα κι απλά», κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για απάτη αν: α) Υπόσχονται υπερβολικά υψηλούς μισθούς, β) δεν περιλαμβάνουν διεύθυνση των γραφείων της εταιρείας, γ) δεν διευκρινίζουν τις απαιτήσεις ούτε το αντικείμενο της προσφερόμενης εργασίας.
4) Ψεύτικες ιστοσελίδες του ΑΣΕΠ
Ιστοσελίδες με λογότυπο και διεύθυνση επιτήδεια κατασκευασμένα, ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι προέρχονται από το ΑΣΕΠ κυκλοφορούν κατά καιρούς στο Διαδίκτυο και ιδιαίτερα σε σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, τον περασμένο Ιανουάριο,σε ανακοίνωσή του, ο ΑΣΕΠ διευκρίνισε ότι η ιστοσελίδα του είναι αποκλειστικά η www.asep.gr, και ενημερώνει ότι οι οποιεσδήποτε συμβουλευτικές υπηρεσίες του, είτε μέσω της ιστοσελίδας του, είτε μέσω του Γραφείου Εξυπηρέτησης Πολιτών, παρέχονται στους πολίτες δωρεάν.

 Συμβουλές κατά την αναζήτηση εργασίας: 
 
 	- Μην εμπιστεύεστε αγγελίες που παρουσιάζουν μεγάλες ευκαιρίες στο εξωτερικό (ασυνήθιστα υψηλός μισθός, κ.τ.λ.) από ιστοσελίδες ή άλλες πηγές αμφιβόλου αξιοπιστίας.
    - Μην εμπιστεύεστε αγγελίες που διακινούνται μόνο μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εάν οι αγγελίες σάς παραπέμπουν σε μια ιστοσελίδα, ελέγξτε αν πρόκειται για την επίσημη ιστοσελίδα της επιχείρησης ή για μια απομίμησή της, με πειστικά αντίγραφα του λογότυπού της.
    - Μην εμπιστεύεστε αγγελίες που υπόσχονται εύρεση εργασίας σε Δημόσιους Οργανισμούς, Δήμους, Ν.Π.Δ.Δ. κλπ.
    - Αναζητείστε στο διαδίκτυο τα στοιχεία της εταιρείας χρησιμοποιώντας λέξεις – κλειδιά όπως την επωνυμία ή τα τηλέφωνα της εταιρείας. Ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες ιστοσελίδες μέσω των οποίων παρουσιάζεται η ίδια εταιρεία, οπότε μπορεί να είναι πλαστές.
    - Αναζητήστε πληροφορίες για την εταιρεία ή οργανισμό που προσφέρει την εργασία από πηγές εκτός της αγγελίας.
        - Σε περιπτώσεις προσφοράς εργασίας στο εξωτερικό, ρωτήστε στο προξενείο της Χώρας όπου εδρεύει η εταιρεία, εάν η επιχείρηση υφίσταται και αιτηθείτε επίσημα στοιχεία επικοινωνίας, ώστε να ρωτήσετε εάν υφίσταται η αγγελία. Επίσης, απευθυνθείτε στο προξενείο της Ελλάδος στη χώρα που εδρεύει η εταιρεία και ζητείστε τις σχετικές πληροφορίες.
        - Σε περιπτώσεις προσφοράς εργασίας σε Οργανισμούς στη Χώρα μας, επιδιώξτε την ιδία επικοινωνία μαζί τους, προκειμένου να διερευνήσετε εάν πράγματι αναζητούν νέους υπαλλήλους.
    - Μην εμπιστεύεστε αγγελίες οι οποίες περιέχουν αρκετά ορθογραφικά λάθη ή αποτελούν κακή μετάφραση από ξένο κείμενο.
    - Μη δίνετε τα προσωπικά σας στοιχεία (διαβατήριο, αριθμό ασφάλισης, λογαριασμό τραπέζης) από το διαδίκτυο. Μόλις προσληφθείτε, θα σας ζητηθούν αυτοπροσώπως από τον εκπρόσωπο της εταιρείας.
    - Επιμείνετε να συναντήσετε τον εκπρόσωπο της εταιρείας στα γραφεία αυτής για μια συνέντευξη, ακόμη και αν αυτό απαιτεί να ταξιδέψετε σε μια άλλη χώρα. Ανησυχήστε εάν αποφεύγει τη συνάντηση μαζί σας ή την παροχή επιπλέον στοιχείων που σχετίζονται με την εργασία που καλείστε να κάνετε.
    - Πριν αποστείλετε χρήματα στον ενδεχόμενο εργοδότη του εξωτερικού για την έκδοση κάρτας εργασίας, ενημερωθείτε από το προξενείο της χώρας στην Ελλάδα για το κόστος έκδοσής της και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε. Συνήθως πρέπει να αιτηθείτε αυτοπροσώπως την συγκεκριμένη κάρτα.
    - Ανησυχήστε εάν κατά την επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της εταιρείας παρουσιάζονται διαφορετικά άτομα ή διαφορετικά στοιχεία σχετικά με την εταιρεία (π.χ. διαφορετικές διευθύνσεις, τηλέφωνα και ταχυδρομικοί κώδικες).
    - Αναζητείστε πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με τη συγκεκριμένη εταιρεία ή ιστοσελίδα αγγελιών ή τα γραφεία ευρέσεως εργασίας. Συχνά άλλα θύματα απάτης ενημερώνουν για αγγελίες που αποτελούν απάτη, σε διάφορους χώρους διαδικτυακών συζητήσεων.
    - Μην δέχεστε επιταγές ή κατάθεση χρημάτων στο λογαριασμό σας, τα οποία θα πρέπει να μεταφέρετε σε τρίτα άτομα.
    - Μην εμπιστεύεστε αγγελίες για εργασία από το σπίτι, όπου σας ζητούν να επενδύσετε ένα αρχικό κεφάλαιο σε μια σειρά από προϊόντα, ώστε να λάβετε κέρδη από πωλήσεις ή ποσοστά πωλήσεων ατόμων που θα προτείνετε οι ίδιοι στην εταιρεία (απάτη τύπου πυραμίδας).
    - Σε περίπτωση εξαπάτησης ή απόπειρας εξαπάτησής σας, να απευθύνεστε απαραίτητα στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, προσκομίζοντας το σύνολο των στοιχείων που έχετε στη διάθεσή σας, προκειμένου διευκολυνθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.
 

Μετάβαση στη σελίδα υποστήριξης